Jag har varit Pesco-vegetarian nu i 6 veckor

Som följd av min ”detox” resa jag nämnde om i mitt första blogginlägg har jag varit pesco-vegetarian sen dess nu ungefär i 6 veckor.  Vad betyder Pesco vegetarian. Pesco vegetarian äter fisk, skaldjur, ägg och mjölkprodukter, men inget rött kött eller kyckling.

Att lämna det röda köttet bort bara blev en naturlig fortsättning utan att jag ens riktigt medvetet bestämde att ändra på min kost. Efter en vecka upptäckte jag att vi ju inte har ätit rött kött eller kyckling alls i familjen. Detta skedde alltså före den senaste klimatdiskussionen. Nu när matvanorna och dess ekologiska konsekvenser debatteras aktivt, så känns det rätt bra att hänga med i svängen, naturligt utan tvång. Inget hållbart och bra härstammar från tvång inser jag.

Färska Musslor på Vasa Saluhall. Bästa just nu!
Färska Musslor på Vasa Saluhall. Bästa just nu!

Jag bestämde mig för att fortsätta med vegetariska rätter och började undersöka och experimentera med olika recept. Att tillträda mera vegerätter blev en rolig grej i vår familj. Vi äter annars också mycket fisk jämfört med rött kött. I och för sig så var det inte en megastor ändring att lämna bort röda köttet. Jag märkte dock att jag blev ännu mera medveten om vad jag handlade i butiken och vad vi äter hemma. Att handla blev en ny upplevelse för oss, ”vad allt finns här som man inte upptäckt tidigare”. 

Ni som är vegetarianer minns säkert tiden då ”rostade rotfrukter” var ungefär den enda rätten man fick på restaurang. Ni som fortfarande har skräckbilden och uppfattningen om att vegemat är antingen dessa rostade rotfrukter eller grön sallad, gissa vad, dessa dagar är förbi kan jag berätta. 

Spegatti alle vongole är en av Alinas favoritmat.
Spegatti alle vongole är en av Alinas favoritmat.

Jag har blivit förvånad över hur smakliga vegerätter det erbjuds på restauranger. Vegekunder tas på allvar, vilket är fantastiskt. Restauranger lägger tid på att bygga upp unika smakupplevelser med bra ingredienser, kvalitativa råvaror kryddat med fantastiska örter som skapar fina smakkombon. Jag har aldrig tänkt att jag skulle bli så taggad för vegetarisk mat. Denna tid har lämnat ett djupt spår i mig. Nuförtiden brukar brukar jag välja restaurang på basen av att jag vet att de har bra vegerätter. Åtminstone som alternativ. Tidigare har jag inte ens lagt märke till vad om finns bland menyns vegetariska rätter. Nu gör jag det, vilket har öppnat en härlig ny spännande smakvärld för mig. 

Det blev väl uppenbart att mat, dvs. kulinariska upplevelser är viktigt för mig. Vi har en stark matlagningskultur hemma tack vare våra föräldrar som lagat mat av olika typer. Vi är uppvuxna med det. Vi, båda jag och min make, för vidare den kulturen i vår familj med vår dotter. Att laga mat och att äta tillsammans varje dag är naturligt för oss. Vi äter mångsidigt. Det är väl därför det inte var någon konstighet för oss att byta till vegetarisk kost, utan snarare en port till nya smakupplevelser. 

Jag mår bra både i kroppen men också i huvudet. Det tog sin tid före jag blev van vid känslan av att vara mätt utan att känna den där tunga känslan i magen, ni vet. Det är ju det som man tror är normen, om att man ätit tillräckligt. Det tar sin tid att lyssna på sin kropp och ge den tiden att anpassa, ge den chansen och se vad som händer. Självklart ska man se till att maten man äter är näringsrik och kvalitativ. Bara gröna salladsblad duger inte. Under dessa veckor har jag hittat en helt ny underbar värld. Det finns massor av fantastiska vegetariska recept till förfogande. 

Smaklig vegesoppa med tillbehör.
Smaklig vegesoppa med tillbehör.

Om jag skulle fortsätta med vegelinjen, så hör ni, vad ska jag göra med allt älgkött jag har i frysen från i fjol? Det som påminnande mig om köttet i frysen var ju att min makes pappa jagar och jag fick veta att de fått säsongens första älg. Årets älgjakt har nyss börjat. Vi har haft den glädjen och fördelen att ha frysen fullt med vilt kött.  

Säsongsmat är även en Ekologistkt hållbar lösning. Trots att det påstås att vi borde minska köttkonsumtion, är massproducerat kött en helt annan sak än vilt kött. Jag försöker utnyttja säsongstenkandet också i matlagning så långt det bara går, oberoende av vilken rätt jag lagar. Älgkött är ju säsongsmat som bäst. 

Jag står inte för någon ”ism” utan framhäver balans. Därför är säsongsmat en bra vinkling om man vill ägna tankar kring ekologiska val och stöda närproducerat, jordbruk vare sig det handlar om vegetarisk mat eller kött. 

Ekologisk grönkål av superkvalitet på Vasa torget.
Ekologisk grönkål av superkvalitet på Vasa torget.

En av de bästa källorna om vad som är i säsong nu är den finska säsongkalendern. Den samlar och berättar vad som är bäst just nu. Man konsumerar just de råvaror och ingredienser som är bra och fräscha nu i stället för att lagra dem i all evighet. Frakta och paketera i värsta fall använda konserveringsmedel att de hålls. I dag så får man nästan vad som helst fån matbutiker året runt. 

Ja vad ska jag göra med det goda vilda köttet jag har i frysen? Vi äter ju upp det, så klart. Med olika ”mat ismer” tycker jag personligen att man inte ska ta dem för seriöst. Egen kropp och samvete med en rejäl dos bondförnuft räcker långt. Med medvetna val kan man ta ställning till ekologiska frågor t.ex.  genom att satsa på säsongmat, närproducerade ekologiska råvaror, söka sig till lokala Reko försäljarna. Det handlar om att hitta en bra en bra balans som passar livsstilen, kroppen, själen och plånboken. Rött kött smyger sig in i mitt kök på nytt i rimliga mått. 

Köpte inhemska rödbetor från torget en dag, så det blir rödbetsplättar, kantarellsås och mörkt ris i kväll. Sedan måste jag komma ihåg att ta fram älgsteken från frysen för att få den i ugnen i morgon. De får puttra länge i ugnen och samla in all god smak från buljongen och kryddorna. Jag kanske tar en titt på något recept i Mickes nya bok ”Mickes Vilt” som just kommit ut. Han är ju en av de främsta Förespråkare för säsongstänkandet och närproducerad mat i inte bara i Finland utan hela Norden. 

Hurdana erfarenheter har du av att äta vegetariskt mat? Kommentera gärna eller ställ frågor i kommentarsfältet nedan.

3
DELA DET HÄR INLÄGGET:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *