”Kan en man också bli President?”

Hände en dag vid frukostbordet i höstas när Alina 4 år frågar: ”Mamma, kan jag bli PRESIDENT?” ”Joo, visst det kan du naturligtvis”, svarade jag. ”Varför skulle du vilja bli president?”, fortsatte jag och kände en viss stolt över hennes fråga. ”För då kan jag bestämma om saker”, svarade hon. Jag började småle. ”Det låter ju bra” avslutade jag.

Jag beskrev vår dialog för en vän och hon konstaterade att hennes dotter som föddes under Tarja Halonens presidenttid blev helt överraskad när Sauli Niinistö blev vald till president, hon hade frågat: ”Kan en man också bli president?” Dessa två incidenter fick oss att skratta och känna oss lite stolta över våra döttrar. Hennes fundering var genial, vilken fräsch synvinkel på omvärlden.

Barn är fantastiska, hur de betraktar omvärlden utan fördomar är en bra påminnelse för oss vuxna om ett liberalt, tolerant, oskuldsfullt sinne. Vi vuxna har ett stort ansvar i att de upprätthåller ett öppet och nyfiket sinne när de växer upp till vuxna. Jag som mamma vill göra mitt bästa för att vara en förebild i form av jämställdhet och öppna möjligheter för min dotter.

kvinnodag jämnställdhet

Idag firar vi den internationella kvinnodagen. För mig handlar den internationella kvinnodagen inte om kön utan är mera en symbolisk påminnelse om jämställdhet, tolerans och respekt.

Den medvetna och den omedvetna jämställdheten

Inför denna dag blev jag fundersam kring jämställdhet och frågade mig snabbt: ”hur mycket det jag gör är medvetet och hur mycket är omedvetet gällande jämställdhet?” Nu menar jag vardagen, T.ex. sådana saker som hur sköts hushållning, vardagspyssel hemma hos oss, var gör jag tumis med Alina jämfört med vad gör Hon med pappa? Hurdana värden gällande jämställdhet råder hemma hos oss? 

Stöder jag medvetet med mitt beteende sådana roller som bryter gamla normer eller upprätthåller jag omedvetet gamla, trygga roller och normer? Knepigt. Njaa, Hur en norm definieras är en egen “topic” och olika för alla. Nu ska vi inte bli tokiga och för självkritiska kring detta, men jag tycker att det är hälsosamt att stanna en stund och medvetet fundera på saken från sitt eget utgångsläge. 

Hemma lär vi våra viktigaste beteendevanor och värden, därför är det inte trivialt hur vi håller oss till könsfrågan. Med småbarn handlar detta mest om små vardagliga händelser och är därför ofta lätta, medan det blir mera komplicerat ju äldre och ju mera medvetna barnen blir. Frön planteras när barnen är små.

I vår familj får alla göra allt, eller åtminstone uppmuntras att försöka. Som en kvinna, en mamma, maka villa jag göra mitt bästa att både medvetet och omedvetet avspegla att samma saker är möjliga för alla oberoende kön. Man behöver inte kunna göra allt och det är ok att fråga efter hjälp.

Anna-Mari Karhunen i Dubai

Min make är duktigare med vissa saker medan jag behärskar andra saker bättre och det är OK. Vi kompletterar varandra och jag tycker det är en bra förebild åt vår dotter. Jag tycker att i vår familj råder en bra balans och ett bra hälsosamt läge gällande jämställdhet. Alla är respekterade som de är, vilket borde väl vara en självklarhet nuförtiden. 

Vi spelar hockey på isbanan bredvid som familj, alla bakar, lagar mat, städar och bykar, vi alla renoverar, bär, spikar, målar och pysslar, byter kläder på dockor, ritar och flätar håret. Noup, väggarna i Alinas rum är inte rosa (fast det är en härlig färg), och hennes garderob har mera blått än rött och en bra mix av pojk- och flickplagg. Jag har alltid velat att hon inspireras av hela färgpaletten med all dess nyanser inte bara av typiska ”flickfärger”. 

I våra barn växer en ny fin generation som ser på världen genom andra glasögon. Hurdana förebilder är vi för våra barn? Jag är nöjd och glad att se att det växer en ny medveten, öppen generation i de unga. Dock behöver dessa unga inspirerande

Moderna Rollmodeller, var finns de? 

I fjol publicerades boken ”Sankaritarinoita tytöille” (fritt översätt till hjältehistorier för flickor), som är den första boken som beskriver uppmuntrande storyn om finska starka, modiga kvinnor och är riktat åt barn och unga. Utländska liknade böcker har funnits tidigare och översatts till finska och svenska. Alina fick boken till julklapp och hon tycker om berättelserna. Vilka bestämda och modiga kvinnor vi haft har och har i Finland, vilka fina förebilder måste jag säga. Har även själv fått bra allmänbildning genom att läsa boken för Alina. Sedan har vår hemmabibba kompletterats med två andra likartade böcker, med en mera internationell anda.

kvinnodag jämnställdhet

Ni som har pojkbarn känner säkert till detta. Jag har följt diskussionen om hur svårt en del av våra pojkar kan ha det att klara av dagens konkurrensfyllda värld och hårda förväntningar, där fortfarande en gammaldags manlig förebild gäller. Förebild som präglas av maskulinitet, hårda prestationer och aggressivitet. Känns väldigt tungt och ångestfullt. Hurdana förebilder avspeglar dessa värden?

Jag blev superglad när jag fick höra om att boken: ”sankaritarinoita pojille” (hjältehistorier för pojkar) blir verklighet genom ett ”crowdsourcing” initiativ.

”Fast världen blir hela tiden mera tolerant och jämställd, påverkas de gamla tankebanor om pojkar fortfarande”, konstaterar författarna.

Boken riktas till pojkar i olika ålder med finska manliga förebilder av olika slag. Boken vill ge alternativa moderna rollmodeller, vilket är mycket välkommande. Genom berättelserna vill författarna bidra till att en ny modern manlig bild skapas. En bild där kvinnor respekteras, där jämställdhet råder, där diversitet är värdefullt, där mjuka värden är guld värda. Boken kommer ut nu på våren. Går att förhandsbeställa.

Nutidens barn är våra framtida beslutsfattare, politiker, företagare, ledare osv. Det är avgörande hurdana rollmodeller de ser och bemöter under sitt liv, hurdana värden de tar till sig. Vi vuxna spelar en avgörande roll. 

Önskar er alla en fin Kvinnodag.


 

0
DELA DET HÄR INLÄGGET:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *