En pinsam lång stund – ”du vill väl ha jobbet”?

Som ni fick läsa, fick jag samtalet om resultaten. En vacker dag i slutet av augusti 2017 kom samtalet. ”Styrelsen har valt dig, grattis!” ropar rösten glatt. Jag hade ju väntat på samtalet. Det var rusningstid i Helsingfors och mycket människor och liv på gatan. Där stod jag på Alexandersgatan framför H&M och blev ordlös.

Det var den bekanta headhuntern som ringde mig. Efter en intensiv rekryteringsprocess med de olika faserna hade HSS Media styrelsen valt mig till HSS Medias nästa Verkställande Direktör, till deras VD. 

Det blev tyst en stund i telefonen när jag försökte fatta vad han sade. Pausen blev pinsamt lång och efter en stund frågade rösten i telefonen ”ja alltså du vill väl ha jobbet? ”Juu, juu, absolut, naturligtvis” svarade jag hastigt. Vi var två personer på sista rakan och båda hade vi 50/50 procents chans att bli vald. 

En pinsam lång stund – ”du vill väl ha jobbet”?

Jag andades djupt. Naturligtvis ville ja ta emot jobbet, men det slog några varv tomt i mitt huvud för att förstå att det är klart nu och att de sett att jag har de egenskaper, den styrkan, erfarenheten, drivkraften och ledarskapsförmågan att kunna leda ett 160 årigt mediabolag in i den digitala eran och få organisationen att blomstra. Huh vad allt detta innehöll i verkligheten hade jag ingen aning om just den sekunden, men en hel del det var jag helt övertygad om. Det är väl så man känner just före man tar ett ordentligt skutt i livet, tar itu med något nytt och spännande. ”Vi kommer att bygga ett modernt mediebolag, bestämde jag!”

Efteråt fick jag vet att det fanns kandidater från Sverige som ville ha VD posten. Den andra kandidaten som var på sista rakan var en svensk kvinna, mera vet jag inte om kandidaterna. 

Efter samtalet gick jag till närmaste bistron mittemot Stockmann, satte mig ner och beställde ett glas champagne och ringde min man och min mamma för att berätta nyheten. 1.10.2017 skulle jag börja som VD, i Vasa. De gratulerade mig, naturligtvis. 

Ju längre i processen jag kom desto uppenbarare blev det att jag måste diskutera ”what if” -scenarion med min familj. ”Om du blir vald, så löser det sig nog med praktikaliteter” – konstaterade min man lugnt.

En pinsam lång stund – ”du vill väl ha jobbet”?

Scenariot blev verklighet. Jag landade på drömjobbet som var stationerat i en stad som var ny för mig. Det kändes ganska spännande på ett positivt sätt.  Jag har bott utomlands tidigare, i Tyskland i två olika städer och i Stockholm, så att flytta till en ny stad och att börja från början var bekant för mig. 

Jag började med att ta reda på var närmaste matbutik fanns och när turistbyrån haröppen. Jag ville få en överskådlig bild av Vasa, dess omgivning och vad som finns här. Sedan har webben, SoMe och tips från kolleger varit guldvärda. 

Jag hade köpt en nyckelknippa med Pippi Långstrump på från Loftis-butiken under min första vistelse i Vasa i augusti. När jag fick nyckeln till HSS Media kontoret, hängde jag nycklarna i den och där hänger de än i dag efter ett år i Vasa. 

En pinsam lång stund – ”du vill väl ha jobbet”?

Som det sägs att bakom varje framgångsrik man står en kvinna, så kan jag konstatera att bakom mig står en stark och stödjande man som också gjort karriär inom ekonomi och finansiering. ”Om du flyttar till Vasa så löser det sig nog” konstaterade han lugnt. 
 
Vi har erfarenhet av lite ickeortodoxa lösningar sedan tidigare, så jag kände mig trygg i att det löser sig. När man har ansvar över ett litet barn så måste man ju dessutom ta i beaktande många andra saker än om man är bara vuxna. Jag ville ju att min dotter skulle ha det bra. Utan hans stöd skulle det ha varit svårt att flytta till Vasa. 
 
Vi har alltid delat på ansvaret hemma, är flexibla och stöder varandra, på den linjen skulle vi fortsätta även om jag flyttade till Vasa med vår dotter. Vi pendlar mellan Helsingfors och Vasa och hittills har det fungerat bra.

Nästa blogginlägg kommer att vara ROSA.

1
DELA DET HÄR INLÄGGET:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *