Att bli ”headhuntad” – hur gick det egentligen till?

Det var en vanlig dag på IT-bolaget där jag jobbade som marknadsföringsdirektör då samtalet kom. ”Jag har något du kunde vara intresserad av” sa en bekant headhunter i andra ändan. ”Hur går det på jobbet, trivs du bra?” fortsatte han. ”Lyssna på vad det handlar om och bekanta dig med materialet jag skickar dig före du svarar”. ”Okej” jag gör det.

Jag har varit med på headhunter uppdrag tidigare och visste att det inte är några ”lätta poster” de söker kandidater till och själva rekryteringsprocessen är krävande.

Jag fick materialet jag skulle bekanta mig med. Det handlade om att bli Verkställande Direktör i Vasa på ett finlandssvenskt Mediabolag. Rekryteringen skulle vara ens ks. ”Scandi rekry”, där man söker kandidater från de olika nordiska länder. I detta jobb kombinerades alla de elementen som intresserar mig professionellt och som jag har jobbat med på olika sätt. Exempel på de olika elementen är digital transformation, organisatorisk förändring, intäktsutveckling, människor och en mycket utmanande bransch, nämligen Mediabranschen. Branschen som står i mitten på en stor ekonomisk och innehållsmässig förändring. ”Inte har jag ju jobbat som VD tidigare ” funderade jag. ”Superintressant” konstaterade jag. ”Yes, jag är intresserad” meddelade jag hag honom följande dag.

Att bli "headhuntad" - hur gick det egentligen till?

Sommaren 2017 gick åt till rekryteringsprocessen. Jag har varit med på liknande processer i andra sammanhang och därför visste jag att det blir en tuff sommar. Processen var uppbyggd av 5 faser och efter varje fas föll kandidater bort. Efter att jag meddelat att jag var intresserad inleddes snabbt den första intervjun med headhuntern.

Första intervjun var viktig för båda parter. Under intervjun fick jag en djupare insyn vad det handlade om och gav mig bra möjligheter att ställa frågor. Efter intervjun kan båda parter fundera om det finns förutsättningar för en gemensam framtid? Vi hittade, som jag upplevde det, ett ”win-win”-läge, vilket ju är det bästa. Sedan var det upp till mig att klara av resten av de olika faserna.

De två följande faser var psykologiska- och kvalifikationstester som evaluerar ens personlighet och match med uppdraget. Dessa uppgifter är ofta knepiga för det är omöjligt att förutse vad man ska svara, hur ska man svara, vad vill de att jag ska svara. Det kan vara upp till 100 sådana frågor. Ingen ”Piece of cake”.

Fast jag ju visste, att det inte finns rätta eller fel svar, så kunde jag ju inte låta bli att fundera på ”vad ska jag svara, hur ska jag vara, vad har jag svarat på de tidigare frågorna”. Det jag visste att man inte ska göra i sådana fall, dvs. analysera och försöka förutspå de ”perfekta svaren”. Sådana svar finns inte. Det enda man kan göra är att vara ärlig och ge svar man själv anser är rätt och beskriver en. På basen av svaren gjorde headhuntern en sammanfattning och analys. Stämmer analysen av mig överens med första intervjun han hade med mig? Får han en trovärdig helhetssyn av mig? Finns det en match?

Att bli "headhuntad" - hur gick det egentligen till?

Tydligen fanns det, för jag blev inbjuden till fjärde fasen. Intervjun med HSS Media Styrelsen, dvs. de som söker nya VD:n, ägde rum i Helsingfors.  Här bör man vara väl förberedd och ha hemläxorna gjorda. För de som sitter på andra sidan bordet är smarta personer som vet vad de vill, vet mera än du vet, utan att de avslöjar det. Jag kände mig väl förberedd och fullt laddad.

Intervjun var en av de tuffaste jag varit med om. Samtidigt upplevde jag att intervjun var givande och bra. Styrelsen hade föreberätt sig väl och ställde bra, tuffa frågor, men ”huh” så jag var slut och tom efteråt. Frågorna var väldigt öppna. Jag mins inte exakt vilka frågor som ställdes, men de kunde ha varit T.ex. ”Vad anser du vara de största förändringskrafterna i dagens mediehus, varför, och på vilket sätt skulle du ta itu med dem, så att HSS Media klarar sig i framtiden?” Eller frågan: ”på vilka värden baserar du ditt ledaskap på”? Här ska man inte börja svamla. Man bör ha funderat och analyserat saker i förväg och bildat en egen syn på omvärlden. Följer man branschen och är intresserad av modernt ledarskap så vet man nog svaren, svaren som känns äkta och reflekterar dig.

Någonting hade gått rätt för jag blev inbjuden till Vasa, till sista intervjun med personer från HS Stiftelsen som äger HSS Media Ab. Jag skulle till Vasa, för första gången i livet.

De var en solig och varm augustidag i Vasa. Det kändes som att intervjun gick bra. Lite olika frågar jämfört med tidigare och mera om Vasa och hur jag ser på ett liv i Vasa. ”Du är ju bosatt i Helsingfors, har din familj där och dottern som går på dagis. Hur har du tänkt på den helheten”? Jag tror jag svarade ”det löser sig och sist och slutligen så handlar det ju bara om logistik”. Det här har jag fått uppleva mycket konkret efteråt.

Att bli "headhuntad" - hur gick det egentligen till?

Klappat och klart! Efter intervjun navigerade jag mig till stranden med hjälp av Google maps och hamnade på ett vackert hus, som visade sig vara restaurang Strampen. Jag beställde ett stort stop öl och satte mig på terrassen och njöt av den varma sensommardagen.

Jag hade kommit till den sista fasen och nu var den över.  Efter par veckor fick jag samtalet ”HSS Media styrelsen har valt dig – grattis!”. Jag bodde ju i Helsingfors, hade min familj där och hade inga kopplingar till Österbotten. Det var nog mycket för mig att fundera på, mycket annat än ”bara logistik”.

Har du blivit headhuntad? Hur upplevde du det? Kommentera eller ställ gärna frågor i kommentarsfältet nedan.  


I nästa blogginlägg får ni veta vad hände sen när en Helsingforsare landar till Vasa för att börja som VD.

2
DELA DET HÄR INLÄGGET:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *