Att bära en rosa collegetröja är modigt #jagärmed #ärdumed

I mitten på den färggrannaste hösten kör vi ROSA fullt ut i Vasa. Det var i slutet av augusti som vi kom på att engagera oss kring bröstcancer och välgörenhet i oktober. 

”Borde inte ett etablerat företag tänka långsiktigt och planera allt i minsta detalj i god tid?” kan någon fundera. Juu, om vi skulle befinna oss på 80-talet. Men vi jobbar i ett samhälle som präglas av otålighet, där publiken är sugen på inspirerande, engagerande och äkta berättelser. Vi jobbar i ett samhälle där företagen bör vara flexibla och kunna agera snabbt i ändrande omständigheter samt kunna agera när en tilltalande idé dyker upp. Organisationens flexibilitet, mottagningsförmåga, kreativitet och genomslagskraft mäts då när någon får en genial idé av slumpen. Hur kom vi på Rosa oktober tänkte jag berätta här!

Allt började med två collegetröjor tryckta med Vasabladets alla logotyper ända från 1856. Det var Anna och Uffe på kontoret som plötsligt kom på det och beställde varsin sådan. Plötsligt ville alla på jobbet ha en egen. Det som började som en intern rolig grej, växte till en större rörelse och vi fick förfrågningar från olika håll. Så brukar det väl vara med bra idéer, människor blir intresserade.

Konstens natt var på kommande och vi bestämde att göra en rolig säljhappening under kvällen. Vi skulle sälja av collegetröjorna som ett sidospår av Vasabladets andra kulturella insatser under kvällen. Konstens natt blev en stor succé! Mera på Linns blogginlägg. Hon var aktivt med att skapa det kreativa konceptet. Det var imponerande hur folk engagerade sig och hur fint resultatet blev.

Konstens natt i Vasa 2018 med collegetröjorna och Vasabladets representationscykel by Uffe Lassander (Bild: Mikael Nybacka, VBL)
Konstens natt i Vasa 2018 med collegetröjorna och Vasabladets representationscykel by Uffe Lassander (Bild: Mikael Nybacka, VBL)

Vi hade tröjorna i grått. ”Finns det collegetröjor i andra färger”? frågades det av oss. Frågan lämnade mig inte i fred. ”Hur hittar vi en naturlig koppling mellan färg och collegetröja, något viktigt, som har större mening” grubblade jag över.  Jag ville inte att vi bara har en annan färgs collegetröja vi skulle sälja. Och så kröp den spännande idén fram. Men vänta nu, det är ju oktober snart och bröstcancer teman, Rosa färgen. Rosa Collegetröja och cancer. Där har vi kopplingen. K a b o o m!

#jagärmed i Rosa -kampanjen (Bild: Anna Riska)
#jagärmed i Rosa -kampanjen (Bild: Anna Riska)

Att engagera sig i viktiga ärenden av lokal karaktär är naturligt för ett mediaföretag som vi i Österbotten. Vi levererar lokala nyheter, lyfter fram lokala fenomen och människor i våra olika tidningar, men samtidigt är vi med och stöder lokala föreningar och förbund i nejden. Jämfört med ett traditionellt välgörande engagemang kändes detta med Rosa nytt, fräscht, modernt och annorlunda. Jag kände att vi nu har en intressant idé framför oss. 
 
I stället för att bara sälja collegetröjor i rosa färg, ville vi ta ställning till ett väldigt aktuellt tema. 5000 kvinnor drabbas årligen av bröstcancer i Finland. Hur ska vi göra detta till en lokal rörelse som väcker uppmärksamhet, berör och bidrar till insamlingen? Vi skulle ju ha kunnat ta den korta och enkla vägen genom att ta del av den nationella ”Rosa Bandet” -kampanjen, men vi ville ha teman närmare oss, närmare vår publik och engagera folk här, lokalt i Österbotten. 
 
Vi ringde Österbottens Cancerförbund och presenterade idén om en gemensam välgörenhetskampanj. De tände på idén. Vår idé byggde på att engagera folk att donera pengar till Österbottens Cancerförbund genom att väcka uppmärksamhet och intresse kring cancer. Hur? Genom att producera ett begränsat antal Rosa Wasabladet collegetröjor, sälja dem och donera alla intäkter oavkortat till Cancerförbundet. 
 
I kampanjen lyfter vi fram äkta berättelser från individer som drabbats av cancer själv eller haft cancer mycket nära i livet. Vi vill också få fram storyn om hur viktigt det är att stöda föreningar som jobbar med svåra frågor lokalt. 

(Film: Jonny Smeds och Felix Rantschukoff, VBL)

Fast det handlar om ett seriöst tema, så vi ville inte behandla temat seriöst. Vi vill lyfta fram personer som drabbats av cancer på ett sätt eller annat. Genom glädje och stolthet över att tack vare kunnig hälsovårdspersonal, forskning och stöd klarat av de svåra tiderna vill de nu dela sin story med oss. Vi kontaktade personerna som ville berätta sin story.


Dessa fantastiska, modiga personer är ambassadörer för kampanjen med collegetröjan på. Vi producerade, publicerade och delade marknadsföringsmaterial i olika kanaler samt utmanade andra på some genom #jagärmed #ärdumed taggar att delta. I dag fredag 12.10. firar vi Rosa dagen och säljer collegetröjorna på Espen i Vasa kl 10-15. Vi donerar all inkomst oavkortat till Österbottens Cancerförbund. Kom efter ditt ställningstagande! Att ta ställning genom att bära en rosa collegetröja.   

"Om viljan finns hittar man sätten"
#ärdumed

Det räcker inte att en kampanj har en bra idé, kännas äkta och har ett starkt budskap.  Det som också krävs är engagerade, modiga och visionära personer som blir taggade av idén och vågar föra den vidare, som ser till att slutresultatet har slagkraft. 

0
DELA DET HÄR INLÄGGET:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *